Elements Yoga

Elements Yoga is vanuit de 5 elementen en daaraan gekoppelde fases in de natuur. De 5 elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water en hebben elk hun eigen energie volgens de Oosterse leer. Ook al kun je al die fases niet los zien van elkaar en zijn ze continue met elkaar in beweging, in elk seizoen in de natuur is 1 element actiever dan de andere 4. En zo ook in ons. Wij zijn natuur. Maar we staan steeds verder van de natuur af. Van onze eigen natuurlijkheid.

In deze lessen gaan we ons weer verbinden met al die natuurlijke processen in onszelf dmv yogahoudingen.

Herfst & element metaal:
Als je nu buiten in de natuur bent ervaar je waarschijnlijk dat de aarde zich langzaam terugtrekt en stilvalt. Het element metaal staat in deze tijd van het jaar centraal. Een fase van afname van energie. Kijk maar om je heen. In alles wordt langzaam de winter aangekondigd; het daglicht neemt af, de temperatuur daalt, het wordt stiller buiten. Alle aandacht gaat naar binnen.

In ons lichaam vallen de energiesystemen dikke darm en longen onder het element metaal. De longen gaan over onze gevoelens en onze emoties. Over inspiratie en over loslaten. De dikke darm gaat over het extraheren van voeding, een soort van scheiding maken of filteren en het dan teruggeven aan de aarde van wat jouw lichaam niet meer dient.

Olala! De ultieme toestemming dus aan jezelf om periodes van terugtrekken en stilte in te lassen. Om lekker te mijmeren en vooral te voelen hoe het op dit moment met je gaat. Een beetje terugkijken, terugzuchten op het afgelopen jaar. Balans opmaken. Wat heb je vergaart? Wat heb je nog te verteren? En wat kan er aan lichamelijke en geestelijke voeding getransformeerd worden naar waardevolle mineralen, sporen en inzichten?

De houdingen en oefeningen die we doen tijdens de yogales stimuleren en ondersteunen de meridianen en daaraan gekoppelde organen. Vanuit verschillende yogastijlen oefenen we houdingen en gaan we bewegen. Bewust niet vanuit 1 specifieke stroming of vorm. Dat maakt deze yogales vrij, voelend en voedend.